Škola smažení steaků

Nemusíte být kvalifikovaným kuchařem, abyste dokázali usmažit skutečně dobrý steak. Záleží na volbě surovin (např. biomaso), správné pánvi a je třeba se řídit čtyřmi jednoduchými pravidly pro smažení steaků.

Čtyři kroky k dokonalému steaku:

fissler teaserbild1 steakschule 12

1. Příprava

Maso, které se má smažit, musí mít pokojovou teplotu. Maso vyndejte z ledničky přibližně půl hodiny před tím, než je začnete smažit, ale nesolte je (sůl maso zbavuje šťávy) ani nepepřete (pepř se na pánvi pálí).
Extra tip: mimořádně šťavnatého steaku docílíte tak, že jej obalíte plátkem slaniny a ten upevníte kuchyňským motouzem.

fissler teaserbild2 steakschule 12

2. Správná teplota smažení

Pánev z nerezové oceli bez oleje zahřejte na střední stupeň teploty. Vyčkejte tři až čtyři minuty a pak proveďte zkoušku kapkami vody. Prsty prostě na pánev cvrnkněte trochu studené vody – pokud voda "tancuje" dokola v kapkách tvaru perliček, má pánev správnou teplotu. Pánev lehce vytřete papírovým ručníkem a pak na ni přilejte olej.

fissler teaserbild4 steakschule 13

3. Zahájení smažení

Položte steak na pánev a krátce jej přitiskněte ke dnu obracečkou. Nepoužívejte prosím vidličku (na maso) protože ostré předměty mohou maso narušit, unikne z něj šťáva a steak vyschne.

fissler teaserbild3 steakschule 13

4. Čekejte a obracejte

Nyní přichází nejkritičtější okamžik smažení steaku, protože teprve ve chvíli, kdy se maso "uvolní" ode dna pánve, je můžete je obrátit a snížit teplotu sporáku. Steak o tloušťce dvou centimetrů lze obrátit přibližně po dvou minutách a pak se smaží dvě minuty z druhé strany.
Maso má nyní tenkou vnější kůrku – uvnitř je šťavnaté a růžové. To se označuje jako středně propečené. Pokud dáváte přednost tomu, aby váš steak byl krvavý, nemusíte jej smažit tak dlouho.

Steak je dobře propečený, pokud šťáva vytékající při zakrojení nože není krvavá. Orientační pravidlo zní, že steak musíte smažit jednu minutu na každý centimetr jeho tloušťky. Chcete-li určit, do jaké míry je maso dobře propečené, můžete to udělat tak, že je lehce stisknete obracečkou (je-li pružné = krvavé, klade-li mírný odpor = středně propečené, působí-li pevně = dobře propečené). Krátce před skončením přípravy můžete maso ochutit solí a pepřem.


Podrobnější pokyny si můžete stáhnout zde.




Kontakt

Máte nějaké dotazy, návrhy nebo přání týkající se našich výrobků? Oddělení služeb zákazníkům společnosti Fissler vám ochotně pomůže.

» kontakt

Zastoupení a prodejci

Hledáte specializovaného prodejce výrobků Fissler? Na tomto místě nalezněte funkci vyhledávání našich zahraničních dealerů. 

» vyhledávání prodejců

Věstník

Speciální nabídky, soutěže a chutné recepty. Náš věstník vás bude nezávazně a zdarma informovat.

» přihlaste se k odběru věstníku