Proměnlivá škála chutí

Lehké, chutné rybí recepty

Light, tasty fish recipes

Ať již se jedná o pstruha nebo pangase, čerstvé nebo mořské ryby, rybí pokrmy jsou v každém ohledu moderní, neboť jsou lehce stravitelné a lze je připravit na tolik různých způsobů. Ryby jsou zdravé, jejich protein se rychle dostává do krevního řečiště, tělo jej může snadno zužitkovat a jsou lehce stravitelné.

S rybou na stole jsou nepříjemné pocity přejedení a poruchy koncentrace minulostí. Mnoho lidí si myslí, že příprava ryb je problematická. Ale s tím pravým nádobím a s několika tipy lze ryby připravit za velice krátkou dobu.

Důležité tipy pro nákup a přípravu ryb

preparing fish

Při nákupu ryb je nejvyšší prioritou, aby byly čerstvé. Naštěstí to lze snadno poznat: Čerstvé  ryby mají jasné, lesknoucí se oči, jasně červené žábry pevně drží a prohlubeň, která vznikne při stlačení prstem, se rychle vrací do původního tvaru. Čerstvá filé jsou vlhká a nemají žádné suché okraje a neprojevuje se na nich žádná ztráta barevnosti. Ryby by se měly spotřebovat nejpozději den po nákupu. Nejprve je důkladně očistěte pod tekoucí vodou a potom je osušte papírovým ručníkem. Pokud si nepřejete, aby byly ryby filetovány v obchodě, budete potřebovat dobrý nůž. Pro tyto účely je ideální řada filetovacích nožů profession. Pružná čepel filetovacích nožů snadno odděluje maso od kůže a kostí.

Jakým způsobem lze ryby připravovat?

Pokud chcete ryby smažit, měli byste používat uzavřenou pánev s nepřilnavým povrchem. Řada protect emax premium zaručuje, že se ryby budou vařit šetrně a při obracení se nerozpadnou. Před tím, než filé položíte na pánev, mělo by být ochuceno solí. Pokud je budete i obalovat, je třeba je předem také pokapat citrónovou šťávou.  Do jisté míry tento postup pomáhá, jestliže ryby připravujete na grilovací pánvi – přesto pro všechny druhy ryb není vhodný.  Jako orientační pravidlo platí: čím má ryba pevnější konzistenci a čím je bohatší na rybí tuk – jako například losos, pstruh a tuňák – tím lépe. Díky své nepřilnavé povrchové úpravě speciální grilovací pánev jemně smaží a dodává pokrmu jeho typickou chuť, která vzniká při úpravě grilováním. Pokud byste chtěli připravit celou rybu, oválná speciální pánev na ryby vám poskytne potřebný prostor. Lze ji použít k vykouzlení chutných pokrmů, a to nejen na varných plochách sporáků, ale také v troubě, například při přípravě ryb v (hliníkové) fólii. Díky tomuto uzavření může ryba intenzivně absorbovat aroma bylinek a chuť zeleniny použité jako přílohy.


Téměř jakýkoli typ ryb lze jemně ohřívat v páře. Nejprve rybu ochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou, pak přidejte trochu bílého vína k dosažení mimořádně intenzivní chuti. Ideální k ohřívání v páře jsou hrnce s vložkou z řady original pro collection®. Pro ohřívání v páře není třeba používat tuk; tři centimetry vody stačí. Ve vzlínající páře se ryba jemně vaří a zároveň se nevysušuje a optimálně se v ní uchová aroma, vitamíny i jiné živiny. Náš tip: V případě objemnějších ryb je několikrát na obou stranách nařízněte příčnými řezy do hloubky přibližně jeden centimetr – aby došlo k lepšímu rozložení tepla.

Kdy je ryba hotová k podávání?

Chcete-li zjistit, zda je ryba hotova, píchněte do masa jemně vidličkou a trochu je roztáhněte. Pokud má uvnitř bílou nebo světlou barvu, je hotová. Doba potřebná k její přípravě závisí na tom, jak je ryba nebo filé silné. Obvykle se ovšem všechny typy ryb vaří rychleji než maso.

Máte-li zájem o podrobnější informace, viz naše pokyny popisující krok za krokem "Jak filetovat rybu."

Pojďme tedy "rybařit"!!




Kontakt

Máte nějaké dotazy, návrhy nebo přání týkající se našich výrobků? Oddělení služeb zákazníkům společnosti Fissler vám ochotně pomůže.

» kontakt

Zastoupení a prodejci

Hledáte specializovaného prodejce výrobků Fissler? Na tomto místě nalezněte funkci vyhledávání našich zahraničních dealerů. 

» vyhledávání prodejců

Věstník

Speciální nabídky, soutěže a chutné recepty. Náš věstník vás bude nezávazně a zdarma informovat.

» přihlaste se k odběru věstníku